Pestil
Pestil Gümüşhane yöresinden ülkemize yayılmış bir lezzettir. Peki pestil nedir? Pestilin kökenleri yüzyılar öncesine dayanmakta ve bölgede hüküm sürmüş Romalılar’a dayanmaktadır. Romalılar’ın “Pastilla” olarak telaffuzu zaman içerisinde “Pestil” olarak değişmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yer alan Pestilin kökeni sefere giden ordular için kullanılmış olması, dayanıklı ve enerji verici yapısıyla binyıllara dayanmaktadır.
Pestil Neyden Yapılır? ve Pestil üretimi nasıl yapılmaktadır?
İçerisinde un, fındık, ceviz, dut pekmezi bulunan karışım 50 ile 60 derece yavaşça ısıtlılır. Daha sonra oluşan karışım kumaş üzerine ince tabaka halinde serilerek bir gün boyunca kurutulur. Kurutma işlemi sonra türüne ve içeriğine göre kesilerek köme pestil, rulo pestil, sade dut pestil, muska pestil, kral pestil, pestil sarması, pestil lokum gibi pestil çeşitleri ortaya çıkarılır. Tamamıyla doğal pestil olarak yapılması çok önemli olan karışım mutlaka güneşte kurutulmalıdır. Evde pestil yapımı birebir aynı olup sadece beze sayısına göre farklı gramajlarda malzeme eklenmeli ve karışıma asla kıvam arttırıca konulmamalıdır.
Pestil nasıl saklanır?
Pestil oda sıcaklığında hava almayacak bir kap içerisinde 1 yıl saklanabilir ve bozulmadan tüketilebilir. Eğer evde pestil yapma imkanı bulunmaz ise Gümüşhane’nin meşhur pestili Tiamocosi’nin internet sitesi üzerinden pestil siparişi ver sekmesi ile sipariş verebilir ya da hediyelik pestil olarak sevdiklerinize gönderebilirsiniz.
Pestilin faydaları nelerdir?
Pestil fiyatları uygun olmakla beraber besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Kalp damar rahatsızlıklarını azaltmak ile beraber verdiği enerji sayesinde zindelik sağlar. Özellikle doğal şeker ile bulunan pestiller vücudun ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar. Pestiller Tiamocosi’nin sade kahvesi ile çok harika bir tadı olup mutlaka yenilmelidir.